General information

  • Home page
    www.architen.com
  • Location address
    London
  • Location country
    United Kingdom
  • Year of construction
    2007
  • Name of the client/building owner
    AEG
  • Function of building
    Shelters
  • Degree of enclosure
    Open structure
  • Climatic zone
    Temperate - cold winters and mild summers
  • Type of application of the membrane
    covering
  • Primary function of the tensile structure
    • Rain protection
    • Sun protection

Description

Stretching around 150m, and leading from the bank side to the entrance of the entertainment centre, the walkway was designed to provide complete weather protection for the VIP guests. Encased in a beautiful willow wall, designers Barr Gazetas intended the walkway to have as much privacy as possible to create an exclusive entrance. The symmetry and curvature of the fabric has elegance in its design and juxtaposes effectively with the more industrial design of the Dome. A wow factor was also important to the client and though the walkway provided an impressive entrance, the addition of interactive lighting ensures a stunning arrival. Architen’s lighting division was tasked with the design and supply of an interactive lighting system that lights the walkway in an array of vibrant colours as the VIP visitor’s progress to their destination. Also included in Architen’s project was the refurbishment of the existing lighting which included the replacement of over a thousand light bulbs and extensive servicing control equipment. Two additional inverted umbrella canopies located on the pontoon were also thrown into the Architen brief, as was the installation of a further three inverted cone canopies on the bank side on the canting bridge. Fabric was an obvious choice for the designers. Not only does it provide a lightweight structure with graceful form, translucency and an aesthetically seamless interface between the existing listed fabric structure of the O2 dome and the inverted cone and umbrellas on the canting brow, it also ties in well with the natural surroundings and promotes the ethos of the Greenwich Peninsula which dates from the original days of the Millennium Dome. The large spans at each end of the walkway were challenging but necessary in order to enable emergency access for vehicles. Integration with existing structures also made it an unusual project for our design team. As the pontoon moves up and down with the movement of the tide, the canopy had to be designed to move with it.

Description of the environmental conditions

Material of the cover

  • Cable-net/Textile/Hybrid/Foil
    Pneu
  • Material Fabric/Foil
    PVC - coated polyester fabric

Main dimensions and form

Duration of use

  • Temporary or permanent structure
    Permanent

Involved companies

Editor